Yes! Na drie jaar in de schuldsanering ben je eindelijk van je schulden af. Je begint met een schone lei. Na jaren van financiële zorgen en rondkomen van een minimaal budget kan het “echte” leven weer beginnen. Al weet je eigenlijk niet meer zo goed hoe dat moet. Je loopt al zo lang met financiële zorgen dat het een tweede natuur is geworden. Want er waren niet alleen die drie jaar schuldsanering, de problemen begonnen al 5 jaar daarvoor. Je voelt je opgelucht en vrij.
Afgelost is opgelost!
Helaas gebeurt het steeds vaker dat afgelost niet opgelost is. Ja, mensen zijn van hun schulden af en kunnen beginnen met een schone lei. Maar wanneer de oorzaak van de schulden destijds nog steeds in tact zijn begint het gewoon opnieuw.
Je hebt verschillende soorten schulden.
1. Overlevingsschulden – Mensen leven al lange tijd op een laag inkomen en zakken steeds verder weg.
2. Aanpassingsschulden – Er heeft een grote (financiële) verandering plaats gevonden in het leven van deze mensen en het is niet gelukt hun financiën daarmee in balans te brengen.
3. Overbestedingsschulden – De uitgaven overstegen de inkomsten.
4. Compensatie schulden – Er speelde bv een verslaving, maar ook een gescheiden ouder die compenseert door kopen.
Naast deze soorten schulden zijn twee zaken heel erg belangrijk. Kennis en gedrag.
1. Overlevingsschulden; Leven van een minimum inkomen is heel erg moeilijk, maar niet onmogelijk. Er zijn voorbeelden van mensen die zich prima redden en zelfs nog kunnen sparen. Maar er zijn ook veel mensen die in de problemen komen. Kennis is dan een belangrijk missend onderdeel, vaak hebben ze geen inzicht. Gedrag uit zich in mee willen doen met de rest. Jij moet dus ook de nieuwste smartphone.
2. Aanpassingsschulden; Uit onderzoek van het Nibud bleek dat mensen vaak niet weten wat ze moeten doen wanneer hun inkomen daalt. Anderzijds moet je je levensstijl vereenvoudigen en dat is heel erg moeilijk. Daar komt het stukje gedrag naar voren.
3. Overbestedingsschulden; Hier is het natuurlijk duidelijk dat de levensstijl anders moet. Gebrek aan inzicht in financiën is hier vaak ook een heikel punt. Maar deze mensen zijn vaak hun hele leven al gewend aan een hoger uitgavenpatroon en hebben hulp nodig hier uit te komen.
4. Compensatieschulden; Verslaving is gedrag natuurlijk. De verslaving moet eerst aangepakt worden. Dan pas kun je verder kijken. Gaat het om een andere compensatie, dan is het wederom het gedrag dat veranderd moet worden.
Helaas voorziet de huidige schuldhulpverlening niet tot nauwelijks in bovenstaande. Wanneer er wel iets is, is dit meestal gericht op kennis. Uit onderzoek in Amerika blijkt dat dit onvoldoende is.
De trainingen puur gericht op kennis hebben weinig tot geen impact.
Ik krijg dus regelmatig klanten die enige tijd uit de schulden zijn, maar inmiddels er alweer diep in zitten. In de blog het sneeuwbaleffect heb ik uitgelegd hoe snel dat kan gaan. (Deze lees je hier)
Mevrouw vertelde; Ik kreeg al jaren weekgeld, € 75,- per week. Nu kreeg ik ineens € 1.000,- op mijn rekening gestort. Ik ben gelijk nieuwe kleding gaan shoppen voor mijn kinderen. Na drie jaar was dat echt nodig. Na een week kwam ineens de rekening van de huur en de energie. Maar het geld was al op.
Afgelost is dus niet altijd opgelost. Daarom maak ik mij sterk voor preventie en training. Ik heb de E-training Financieel in Balans ontwikkeld. Lees hier meer.
Recente reacties