fbpx

“Wat is dat nu weer voor uitspraak?” denk ik als ik dit lees. Het is de kop van een artikel in de RTL Nieuws app. Aanleiding is de veranderde regels van kredietregistratie bij het BKR.

Alleen een idioot staat in het rood, maar ook dom, je bent gek als je rood staat komen voor in het artikel.

Onbegrijpelijk, lui, blind zijn andere termen die gebruikt worden om mensen die rood staan te beschrijven.

Ik baal alweer als ik deze kop zie en helemaal na het lezen van de tekst. Wellicht heb je hem gelezen, de blog die ik schreef over “De dubbeltje op zijn kant factor” (lees hem anders hier) Er heerst een enorm taboe op praten over geld en dit soort uitspraken vergroot dat taboe weer. Want 1 op de 3 Nederlanders staat wel eens rood, zijn deze mensen dan gelijk idioten? Net als dat de deelnemers van “Een dubbeltje op zijn kant” zich altijd moeten schamen omdat ze de boel niet op orde hebben?

Wat een oordelen weer.

Kunnen we ook eens ophouden met het oordelen en veroordelen van mensen die het financieel niet optimaal voor elkaar hebben? Wie heeft deze mensen geleerd hoe ze dat het beste kunnen aanpakken? Waarschijnlijk niemand. Hoe heeft onze maatschappij jarenlang in elkaar gezeten? Lenen was toch normaal? Hoe ingewikkeld zit ons belastingstelsel en andere regels in elkaar? De Belastingdienst snapt het soms zelf niet.

Wat hebben deze mensen aan oordelen? Help ze liever.

Wanneer je iemand bij zijn eerste autorijles dwingt zelfstandig van A naar B te rijden en deze persoon de auto in de prak rijdt, scheld je hem dan ook uit voor idioot? Moet hij zich schamen? Of bedenk je je dat het logisch is dat het niet goed gaat aangezien hij nooit geleerd heeft hoe het moet? Besef je je dat auto rijden best heel moeilijk is en dat je het deze persoon moet leren. Dat hij daar veel meer aan heeft als veroordelen plus dat het herhaling voorkomt.

Maar betreft financiële zaken zitten we niet zo in elkaar. Dan draait het erom zoveel mogelijk te doen alsof je het zelf perfect voor elkaar hebt, de schone schijn ophouden, en aan de andere kant anderen die het zichtbaar minder goed voor elkaar hebben te veroordelen. Zo zit ons land helaas in elkaar.

Veel mensen herkennen zich in dit soort berichten, maar durven dat niet toe te geven. Sterker nog, ze worden er alleen maar onzekerder door. Waardoor ze nog meer afstand nemen van geld en daardoor alleen nog maar slechter hun financiën beheren.

Hulp zoeken doen ze al helemaal niet, dan zouden ze toegeven dat ze dom, lui, een idioot etc. zijn. Met alle gevolgen van dien.

Kunnen we ophouden met mensen veroordelen over hoe ze hun financiën beheren en de tijd nemen ze het te leren?

Dit was overigens het nieuwsbericht. De 5 tips die ze geven heb je dan weer meer aan. Al is tip 4 soms al heel moeilijk voor mensen. Hoe krijg je nu inzicht? Hoe vergelijk je nu je vaste lasten? Zeker verzekeringen is een jungle. En tip 5 vraagt ook om nuancering. De schuldhulpverlening van de gemeente is niet altijd heel erg benaderbaar en hulpvaardig. Een professioneel budgetcoach is dan een betere oplossing.

Wat is jouw mening over dit soort berichten? Deel deze in de reacties.