fbpx

De credits voor het onderwerp van deze blog moet ik geven aan een deelnemer van de budgettraining die ik geef. Ze vertelde over haar doodlopend krediet. Het grappige was dat alle deelnemers gelijk begrepen waar ze het over had. De herkenning was groot. Het ijs was ook gelijk gebroken. Luchtigheid brengen in het toch wel beetje zware onderwerp financiën is normaal gesproken mijn taak in zo’n training, maar als een deelnemer dat doet heeft het nog meer impact.

In dit geval ging het om een krediet bij een postorderbedrijf, maar er zijn vele soorten doodlopende kredieten.

 

Eigenlijk heet het een doorlopend krediet, maar het woord doodlopend krediet past veel beter.

 

De definitie van een doodlopend krediet is namelijk dat je er niet van afkomt. En dit is bij heel veel doorlopende kredieten het geval. Aan de ene kant omdat je nauwelijks aflost, aan de andere kant omdat je steeds weer opnieuw kunt opnemen.

Voorbeelden
- Doorlopend krediet bij bv een bank
- Creditcard op afbetaling
- Krediet bij een postorderbedrijf

 

Hoe kom je van zo’n doodlopend krediet af?

 

Dan wil je waarschijnlijk eerst weten waarom ik denk je er vanaf zou moeten willen?
Je betaalt meestal de maximale rente die ze wettelijk mogen rekenen. Dat is 14%. Reken eens uit wat 14% van jouw openstaande bedrag is? Dat is de rente die je per jaar betaalt. Als je bijvoorbeeld € 10.000 doodlopend krediet hebt, kost je dit € 1400,- per jaar aan rente. Wanneer je dat 10 jaar doet is dat € 14.000,-! Daar kun je hele leuke dingen mee doen.

Aflossen doe je meestal bijna niet. Dus 10 jaar lang de rente betalen is helemaal geen gekke berekening. Stel je hebt een doodlopend krediet van € 2500,- bij een postorderbedrijf. Maandelijks betaal je “maar” € 40,- rente en aflossing. € 29,- hiervan is rente en € 11,- aflossing. Nu veranderd deze verhouding des te meer je aflost, maar met € 11,- per maand heb je over 19 jaar je schuld afgelost.

Hoe kom je er vanaf?
Stap 1 - Blokkeer de opnamemogelijkheid. Dan is de drempel om er weer van op te nemen hoger.
Stap 2 – Kun je het doodlopend krediet oversluiten naar een lagere rente? Betaal je nu 14% en kun je elders lenen voor 6%? Dat bespaart een hele hoop rentekosten. Die besparing kun je dan weer gebruiken voor aflossen.
Stap 3 – Stel automatische aflossingen in of sluit de lening over naar een lening die je binnen een aantal jaar aflost.
Stap 4 – Houd je aan bovenstaande. Geen nieuwe opnames en maandelijks aflossen.

Vind je dat je geen geld hebt om af te lossen op je doodlopend krediet?
Duik eens in je uitgaven en dan weet ik zeker dat je daar mogelijkheden vind. Je inkomen verhogen is natuurlijk ook een mogelijkheid.

Heb jij ook zo’n doodlopend krediet (gehad)?