fbpx

Om mijn missie te bereiken moet ik ook werken aan het doorbreken van het taboe op praten over financiën.

Al eerder schreef ik het blog Taboe op Financiën, deze vind je hier. Daar kreeg ik veel reacties op.

Ik ben er van overtuigd dat nu het moment is dit taboe te doorbreken.

Steeds meer mensen worden zich er bewust van dat het ook anders kan. Nog nooit is er zoveel afgelost op hypotheekschulden als de afgelopen jaren en mensen denken twee keer na voordat ze iets kopen.

Helaas zijn er ook zaken die ons tegenwerken. Het beste voorbeeld is het tv programma “Een dubbeltje op zijn kant” van RTL.

In dit programma worden mensen geholpen die het financieel niet goed voor elkaar hebben. Meestal hebben ze schulden en altijd gaat er per maand meer uit dan dat er binnen komt. Deze mensen worden geholpen alle zaken weer op een rijtje te krijgen en hun schulden af te lossen. Een heel goed iets natuurlijk. Maar het zou geen tv programma zijn als er geen sensatie was. Dus worden de meest aparte en extreme gevallen uitgezocht EN worden deze mensen eens goed op hun nummer gezet.

 

Jullie moeten je schamen!

Een schande dat je niet weet hoeveel je uitgeeft

etc. etc.

 

Ik ben het niets eens met deze opmerkingen. Natuurlijk moet er wat veranderen in hoe de deelnemers met financiën omgaan.

 

Maar wat heeft het afbranden van deze mensen daar voor positief effect op?

 

Iedereen heeft bepaald gedrag betreft geld. Hoe jij met geld omgaat komt door vele factoren uit het verleden. Je geldverleden zeg maar. Hier inzicht in krijgen en mensen helpen hun geldgewoonten aan te passen is een veel betere tactiek dan mensen op hun nummer zetten.

Daar komt nog bij dat menig persoon nooit geleerd heeft met geld om te gaan. Een voorbeeld was een aflevering van hetzelfde programma waarin in dochter elke maand een paar honderd euro van haar ouders kreeg om haar te “helpen”. Tja, dat helpt natuurlijk niet. Deze ouders hadden hun dochter echt geholpen door haar inkomsten en uitgaven in balans te brengen.

Dus is het dan een schande dat je het niet goed voor elkaar hebt? Nee.

Het is toch ook geen schande dat je niet kunt autorijden zonder lessen? Maar betreft financiën wordt er maar van iedereen verwacht dat ze het kunnen zonder hier iets over geleerd te hebben. Heel vreemd.

 

Het resultaat is wel dat er mensen thuis voor de buis zitten die zichzelf herkennen in het geen inzicht hebben in hun uitgaven hier niet meer voor durven uit te komen.

 

Want ze moeten zich schamen, zijn een schande etc. etc.

Ik baal hiervan want dit ondermijnt mijn missie en maakt het taboe alleen maar groter.

Ik wil dat mensen er gewoon openlijk over kunnen praten. Want alleen dan kun je van elkaar leren en zal je merken dat bijna iedereen financiële zorgen en vragen heeft.

O, ja. Er hangt ook een initiatief Sloop de Crisis aan. Hier zou je honderden tot duizenden euro’s besparen op je vaste lasten. De meeste mensen kunnen dit inderdaad, maar dit initiatief is puur commercieel. Het is namelijk van de Nederlandse Energie Maatschappij die het programma natuurlijk ook sponsort….

 

Praat over financiën, schaam je er niet voor en wanneer het nodig is leer hetgeen nodig is om je geld goed te managen.

Hoe je dit binnen je bedrijf kunt doen? Neem contact op en dan bespreken we dat.