Helaas hebben in Nederland veel mensen financiële problemen. Niet alleen mensen met een laag inkomen trouwens. Ongelofelijk hoeveel mensen ik zie stoeien met geld die het in theorie best zouden moeten kunnen redden met het inkomen.
Maar financiën zijn voor veel mensen ingewikkeld en zeker geen leuke bezigheid. Daarnaast worden bepaalde overtuigingen en daardoor gedrag over geld van generatie op generatie door gegeven. Ook hier heb ik het niet over de mensen met een laag inkomen waarvan de kinderen minder kansen hebben. Juist die ouders die voldoende geld hebben en hun kinderen dan maar van alles toestoppen zetten hun kinderen op voor mislukking.
In Nederland is er veel mogelijk op het gebied van hulp bij schulden, maar mijn inziens is het dweilen met de kraan open.
Zolang er niets gebeurd om jongeren goed financieel op te voeden zullen de problemen alleen maar toenemen.
Het mooi is dat de jongeren zo makkelijk te helpen zijn. Ze zijn nog heel leerbaar en leren makkelijker gewoonten af. Probeer jij maar eens iemand van 60 jaar iets af te leren…..
Dan hoor ik vele van jullie denken; dat doen de ouders toch wel? Ja en nee.
Los van of je als ouder bewust je kind financieel opvoed; dan heb ik het over zak- en kleedgeld, keuzes laten maken, praten over geld etc. Geef je je kind altijd financiële gewoonten mee. Door wat jij doet en zegt en wat hij of zij zelf mee maakt.
Dit heeft veel meer impact.
Leer jij je kind dat hij keuzes moet maken maar koop jij zelf elke aanbieding die je voor ogen krijgt? Dan is de kans groter dat je kind dat laatste meeneemt.
Daarnaast heeft een groot deel van Nederland financiële problemen. Hoe groot is de kans dat deze mensen het juiste aan hun kinderen kunnen meegeven?
Ik denk dus niet dat je het alleen aan de ouders kunt overlaten.
Waarom hebben we geen lessen persoonlijke financiën?
En nee, dan niet lessen waarin je kinderen leert hoe het “moet”. Maar lessen waarin je discussie losmaakt en handvaten meegeeft hoe ze het zelf kunnen aanpakken. Want er is niet 1 goede manier.
Lessen waarbij er ook aandacht is voor de geld mindset. Hoe denkt iemand over geld. Helpt hem dat of werkt dat juist tegen? Hoe kom je van zo’n tegenwerkende mindset af?
Helaas zijn er nog maar beperkt initiatieven op het gebied van financiële educatie van kinderen. Zeker geen initiatieven waarmee diep genoeg gekeken wordt naar de oorzaak van gedrag met geld.
Dit is zeker iets wat ik in de toekomst ga oppakken. In maart in ieder geval een ouderavond op een school met Mijn Financiële Huishoudster. Daarna kijken hoe we dit kunnen uitbouwen.
Veel mensen met genoeg geld komen er vaak toch niet uit omdat ze toch zoveel geld hebben. Meestal is dit de denkwijze van mensen met een goedgevulde portemonnee, en niet geheel onterecht. Je kan ook meer leuke dingen doen en meer kopen! Maar hierdoor ga je wel snel de fout in.