fbpx

Dat klinkt gek. Financieel her programmeren? Maar het is serieus dé manier om andere resultaten te krijgen op financieel gebied. Ik zal het uitleggen.

Financiële opvoeding is belangrijk.
Volgens het Nibud is financiële opvoeding je kinderen leren met geld om te gaan. Dat betekent:

  • Met een beperkt, vast bedrag een bepaalde periode leren overbruggen
  • Wensen kunnen afstemmen op inkomsten
  • Keuzes maken tussen wat nodig is en wat je graag zou willen

Leren omgaan met geld betekent ook dat kinderen fouten mogen maken. Onverantwoorde keuzes op jonge leeftijd zijn juist leerzaam. Ze voorkomen vaak dat uw kind later in de financiële problemen raakt door een verkeerde keuze.

Dat klopt, maar dit is slechts een heel klein onderdeel van wat ik financiële programmering noem.

Financiële programmering is het geheel aan dingen die je geleerd hebt over geld.

Dat gaat veel verder als zakgeld, keuzes maken etc. Financiële programmering vind plaats gedurende je hele jeugd en daarna op drie manieren;

  1. Verbaal; wat heb je gehoord toen je jong was?
  2. Modelleren; wat heb je gezien toen je jong was?
  3. Specifieke gebeurtenissen; wat heb je meegemaakt toen je jong was

Voorbeeld; Je moeder kwam regelmatig thuis met tassen voor spullen. Ze zei; Kijk eens allemaal aanbiedingen, ik heb vandaag zoveel geld bespaard!
Later kocht jij ook alles in de aanbieding van je kleedgeld. Maar toen je een nieuwe winterjas nodig had moest je de volle pond betalen. Gelijk al je kleedgeld op. Zie je wel. Je moeder had gelijk; Aanbiedingen kopen is geld besparen.

Je hebt de overtuiging van je moeder over genomen. (Een overtuiging is niets meer of minder dan een gedachte waarvan jij hebt bepaalt dat het de waarheid is.) Je bent geprogrammeerd.

Gevolg is dat je geen aanbieding kan laten liggen. Ook niet de aanbiedingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Het resultaat is dat je altijd rood staat en hier en daar ook wel een lening hebt afgesloten of op afbetaling koopt. Je bent toch gek als je het niet koopt? Kijk hoeveel je bespaart?

Een overtuiging zorgt voor bepaalde gedachten en gevoelens en die zorgen weer voor een actie met bijbehorend resultaat. Dat ziet er zo uit.

Financieel herprogrammeren, monica ten hoove, budgetcoach, cijfers en centen, www.cijfersencenten.nl

Doordat deze overtuiging diep in de persoon is geprogrammeerd zijn de acties die hij uitvoert normaal voelen. Al is hij waarschijnlijk niet blij met het resultaat.

Je kunt deze mensen wel coachen om andere acties te doen, maar wanneer je de wortel van het gedrag niet aanpakt.

Goede nieuws is dat je dit kunt her programmeren. Dat gaat in 4 stappen
Bewustwording en begrip zijn stap 1 en 2.
Loslaten en her programmeren stap 3 en 4 .

Slechte nieuws is dat dit niet makkelijk is omdat veel van deze overtuiging onbewust zijn.

Mijn inziens is dit wel DE sleutel naar langdurige gedragsverandering. Ik werk hier dus ook aan met mijn klanten.

Zo had ik bijvoorbeeld een klant die niet veel inkomen had. Toch ging er maandelijks een behoorlijk bedrag aan zakgeld naar de kinderen en ook bijna de gehele kinderbijslag ging naar haar kinderen.
Ik wees haar hierop en de hakken gingen gelijk in het zand. Dat was voor de kinderen en daar ging ze niets aan veranderen. Ik wist gelijk dat hier meer achter zat. Langzaam pelde ik de schilletjes eraf en kwam ik achter de reden. Zij had zelf als kind nooit wat gekregen van haar ouders en was ook al vroeg uit huis gegaan, met alle gevolgen van dien. Ze wilde haar kinderen een andere jeugd bieden en voor haar was de kinderen geld geven daarbij heel belangrijk. Dit had ze zich niet eens zo gerealiseerd. Ik besprak met haar in hoeverre het leven van haar kinderen nu anders was dan dat van haar. Dat was op vele punten, geld was slechts een klein onderdeel. Ze zag nu in dat het resultaat dat ze nu kreeg; zelf financiële problemen en kinderen die constant de hand op hielden bij mama, niet het resultaat was wat ze graag wilde. Maar dat haar acties wel dit resultaat opleverde.
In de weken erop (gedragsverandering heeft tijd nodig) deed ze voor haar hele moeilijke aanpassingen. Deze zorgden ervoor dat de kinderen meer besef van geld kregen en zij zelf weer rond kon komen.

In al mijn coaching is deze sleutel voor langdurige gedragsverandering opgenomen. Zelfs in de E-training. En het werkt!

Ook online. Fantastisch om te zien welke resultaten de deelnemers bereiken. Bekijk de videoreviews maar een hier.