fbpx

Veel mensen vragen zich af hoe het nu toch kan; dat je je zo diep in de financieel problemen kunt werken.

Allereerst speelt schaarste een rol. Lees meer daar over in de blog hier.

Geloof me, deze mensen weten zelf ook niet hoe dat gebeurd is. Het begon met het moeten terugbetalen van toeslagen en vanaf daar rolde de kleine sneeuwbal met een bloedgang van de berg af om als lawine op hen te landen. Probeer daar maar eens zonder hulp onderuit te komen.

Een waargebeurd verhaal van 1 van mijn klanten;

De sneeuwbal ontstond door het vergeten door te geven van een wijziging aan de Belastingdienst.
Nu moet er een behoorlijk bedrag aan toeslagen worden terug betaalt. Elke maand wordt er € 100,- ingehouden van de toeslagen waar je dit jaar recht op hebt.

Maar je had altijd al net genoeg om de maand rond te komen. Hoe kun je dan rondkomen met € 100,- minder? Je hebt geen idee.

Maandelijks tekort € 100,-

Je probeert voor minder geld boodschappen te doen. Dat brengt je € 50,- per maand op want je deed al nooit zo gek. Je zegt je tijdschrift abonnement op, weer € 10,- per maand! Al een eind op weg!

Maandelijks tekort € 40,-

Pff, nu ook de rekening van het eigen risico van de zorgverzekering; € 385,-. Gelukkig kun je een betalingsregeling van € 50,- per maand afspreken.

Maandelijks tekort € 90,-

Maar langzaamaan duik je toch onder de 0. Gelukkig mag je € 1000,- rood staan. Elke maand zak je wat dieper weg, tot je niet meer rood mag staan.

Maandelijks tekort € 90,-
Schuld
€ 1000,-

Op dat moment gaat de wasmachine stuk. Met twee kleine kinderen kun je niet zonder. Maar je hebt ook geen geld voor een nieuwe. Gelukkig kun je op afbetaling kopen bij de Wehkamp! Je probleem opgelost! Gelijk maar wat nieuwe kleding voor je kinderen bestellen. Dat hebben ze echt nodig. En je hoeft maar € 25,- per maand te betalen. Terwijl je voor € 750,- hebt bestelt!

Maandelijks tekort € 115,-
Schuld
€ 1750,-

Het wordt steeds moeilijker de rekeningen te betalen. Dan krijg je een mail van Wehkamp. Daar kun je geld bestellen? Eens kijken. Ik kan € 250,- bestellen en dan kost me dat maar € 8,- per maand.
Met die € 250,- kan ik weer twee maanden mijn rekeningen betalen! Dat ga ik doen!

Maandelijks tekort € 123,-
Schuld
€ 2000,-

Twee maanden later zit je weer met het probleem dat je je rekeningen niet kunt betalen. Dan maar weer bij Wehkamp geld bestellen? Jammer, Wehkamp zegt nee. En nu?

Je weet het niet meer. De rekeningen stapelen op. Je betaalt wat je kunt, maar er blijft ook elke maand wat liggen. Die betaal je de maand erop dan maar weer. Je weet inmiddels niet meer wat nog open staat. De bedragen lopen ook elke maand op want er komen incassokosten bij. Je doet je best, maar je hebt het gevoel dat dit uitzichtloos is. Hier kom je nooit uit!

Je slaap slecht. Je hebt geen zin meer in de financiën want er is geen oplossing.
Dan staat de deurwaarder voor de deur….

Je schrikt je rot en ligt de hele nacht wakker. De volgende dag meld je je ziek op het werk.
Je maakt een betalingsafspraak met de deurwaarder, maar even later staat de volgende deurwaarder op de stoep. Je blust het brandje dat het grootst is terwijl er achter je nieuwe brandjes ontstaan.

Uiteindelijk ben je zelf opgebrand en meld je je weer ziek.

 

Je ziet dat het snel kan gaan en dat mensen in deze situatie vanzelf minder verstandige beslissingen gaan nemen. Schaarste heeft bezit genomen van hun denken.

Deze klant heb ik geholpen. We hebben alles op een rijtje gezet. Ze had veel schulden. Randje schuldsanering. Maar dat wilde ze niet. Ze had de schulden zelf gemaakt en ze wilde ze ook zelf aflossen. We zochten samen naar oplossingen en die vonden we. Ze heeft nu op eigen kracht al meer dan de helft van de schulden afgelost binnen een jaar.

Wat ben ik trots op haar!