fbpx

Veel werkgevers willen werknemers met financiële problemen wel helpen maar weten niet welke medewerker problemen heeft. Veel mensen durven het uit schaamte niet toe te geven en er heerst natuurlijk een taboe op het onderwerp.

Toch zijn er wel zaken waaraan je een werknemer met geldproblemen herkent.

1. Hij meldt zich regelmatig ziek.
Meestal maar voor 1 of enkele dagen en vaak met een onduidelijke reden. Als hij terug komt en je vraagt naar zijn ziekte zal hij daar ook vaag over blijven.
Dit kan uiteindelijk zelfs uitmonden in langdurig ziekteverzuim.

2. Hij maakt meer fouten
Die werknemer die altijd te boek stond om zijn goede kwaliteit maakt nu steeds meer fouten. Wanneer je hem er op aan spreekt krijg je verontschuldigen en verder weinig uitleg.

3. Hij is stressgevoelig
Misschien was de werknemer altijd stressbestendig, misschien kon hij altijd al niet zo goed tegen stress, maar je merkt nu echt verschil. Ook de collega’s en vaak zelfs de klanten merken het.

4. Hij heeft last van concentratieverlies
In een overleg zie je dat hij er niet bij is met zijn hoofd. Als je hem iets vraagt schrik hij op en kreeg je een onsamenhangend antwoord. Ook in gesprekken met de klant merk je dat het niet goed loopt.

5. Hij pleegt (stiekeme) telefoontjes
Steeds vaker zie je hem in het kantoortje staan om te bellen. Daar kijkt hij vaak niet heel blij bij. De bovengenoemde zaken komen na zo’n telefoontje nog meer naar boven.

(voor hij kun je natuurlijk ook zij lezen)

Daarnaast zijn ook vragen om overuren, vragen om een voorschot of lening en loonbeslag belangrijke indicaties dat er iets aan de hand is.

 

Heb je het vermoeden dat er iets aan de hand is? Ga in gesprek.

 

Waarschijnlijk heb je meerdere gesprekken nodig, maar je kunt het ook op de man af vragen. Afhankelijk van de persoon die voor je zit. De meeste mensen zijn blij als ze eenmaal iemand hebben om met hun financiële problemen te praten. Ze moeten alleen even de drempel over.

Biedt de werknemer ook hulp aan. Als de werknemer zijn probleem met jou gedeeld hebt en je zegt vervolgens dat het een privé probleem is zal de volgende werknemer zich zeker niet meer melden.

Je hoeft echt niet bang te zijn voor een stormloop aan hulp vragen. Daarnaast blijft overeind dat een werknemer met financiële problemen veel meer kost dan de hulp van een professionele budgetcoach.