fbpx

schaarste, monica ten hoove, budgetcoach, cijfers en centen, www.cijfersencenten.nl

Schaarste is vooral een gevoel; Je hebt minder dan je voor je gevoel nodig hebt. Het is geen exacte wetenschap.

Je kunt niet zeggen wanneer je € 4.000,- per maand inkomen hebt, heb je geen last van schaarste meer. De ene persoon heeft geen last van schaarste met een minimum inkomen, de ander heeft zelfs met een bovenmodaal inkomen het gevoel van schaarste. Overigens hebben we het nu over schaarste in geld. Maar schaarste bestaat ook in tijd, eten of aandacht.

Zelfs de rijksten der aarden kunnen niet alles kopen, al komen ze wel een heel eind.

Schaarste heeft voordelen, maar vooral nadelen.

Het gevoel van schaarste kan namelijk je gedachten zo in beslag nemen dat je geen verstandige beslissingen meer kunt nemen of geen ruimte meer hebt voor andere dingen in je leven.

Een voorbeeld; Je was een jaar geleden super blij met je nieuwe telefoon. Hij was snel! Heerlijk! Inmiddels begint hij trager en trager te worden. Je irriteert je er enorm aan. Stomme telefoon. Dan komt een vriend langs. Hij kijkt in je telefoon en geeft aan dat bijna het volledige geheugen in beslag is genomen. Hij geeft je de tip de telefoon even te her installeren. Het werkt! Hij is weer veel sneller.

Ditzelfde gebeurd in je hoofd. Ook wij mensen hebben een bepaalde bandbreedte. Wanneer deze bandbreedte (bijna) volledig in beslag genomen wordt door ons gevoel van schaarste, is er geen ruimte weer voor andere zaken.

De schaarste neemt als ware bezit van je denken. Het heeft verregaande invloed op je gedrag en beslissingen.

Een voordeel van schaarste is dat we alerter en efficiënter worden wanneer schaarste bezit neemt van ons denken. Je concentreert je op wat je te doen staat. Je hebt focus.

Nadeel daarvan is dat je geen invloed hebt op je denken en je focus op het probleem je tot last is in andere delen van je leven. Wanneer je je focust op het betalen van die ene rekening zal dit ook je gedachten beheersen tijdens je werk. Je kunt het niet aan en uit zetten.

Een ander voordeel is dat je beter bent in calculerend denken. Iemand met voldoende geld bestelt zonder nadenken een pizza. Wanneer je maar weinig geld hebt leg je de keuze van wel of niet de pizza bestellen naast wat je er voor moet laten. Die pizza bestellen betekent misschien wel dat je geen geld meer hebt voor een cadeau voor de verjaardag van je moeder.

Je geeft op deze manier veel bewuster geld uit. Gevolg is dat je geld uitgeeft aan wat je belangrijk vindt.

Onze omgeving heeft ook een grote invloed op ons gevoel van schaarste;
Wanneer al je vrienden een auto hebben en jij niet….
Wanneer de hele school een smartphone heeft en jij niet….
Wanneer je altijd op vakantie ging en dat kan nu niet…

In al deze gevallen kun je het gevoel van schaarste krijgen.

Het gevolg van schaarste is heel eenvoudig; Als we minder hebben dan we willen hebben, zijn we niet gelukkig. Minder hebben is niet fijn.

Wanneer je veel financiële problemen hebt en te weinig geld gebeurt het volgende;

Je lost het meest urgente probleem op en schuift de minder urgente problemen voor je uit. Je betaalt de rekening van de huur, want daar had je al een aanmaning van, maar hebt vervolgens geen geld meer voor het betalen van de energie en zorgverzekering. De week erop komt de aanmaning van de energie en richt je je op dat probleem. Er ontstaat een sneeuwbaleffect en je kunt niet meer het geheel overzien. Je bent constant brandjes aan het blussen, wat heel veel energie kost, maar doet niets aan het werkelijke probleem.

Je zou overzicht moeten creëren in je financiën, maar doordat je in een tunnelvisie bent beland van het ene naar het andere probleem komt dat niet eens in je op.

Dat ligt niet aan jou. Uit onderzoek blijkt dat je hier geen invloed op hebt. Je bent opgeslokt door de schaarste.

De enige oplossing is dan op zoek gaan naar hulp.

Wanneer je zelf in de tunnelvisie bent beland en onvoldoende bandbreedte hebt zal je er nooit uitkomen. Iemand anders zal je hiermee moeten helpen.

 

Hulp vragen is geen teken van zwakte. Het is een teken van sterkte!

Wil jij je werknemers helpen? Neem dan contact op.

Denk je vooral, wat kost dat wel niet? Lees dan de blog hier.

 

Tip: Meer weten over wat schaarste met iemand doet en wat de oplossingen zijn?
Het boek schaarste geeft hier de antwoorden op. Bekijk het boek hier.