fbpx

Wauw, wat een reacties op de blog “Alleen een idioot staat in het rood”. (Lees hem hier) Veel mensen die het met mij eens zijn, maar toch ook wel meerdere die het gewoon eigen schuld vinden. Dat is ook wel de gehele tendens in Nederland.

Schulden zijn eigen schuld.

Ik las laatste de Quiet 500, het blad met de armste mensen in Nederland. Ook de mensen die zelf in de problemen zijn gekomen vonden voor die tijd dat mensen in de schulden toch echt zelf de zaakjes niet goed op orde hadden. Tot ze er zelf in kwamen.

Ook geïnteresseerd in de Quiet 500, je kunt hier meer informatie vinden.

Het is een fijne lijn tussen wel of geen schulden.

Natuurlijk zijn er wel dingen je die je kunt doen om te voorkomen dat je in de schulden komt, maar vaak is het ook gewoon een samenloop van omstandigheden, dikke pech en kan het iedereen overkomen. In het blad staat een stel dat ineens beide arbeidsongeschikt raakten. Ze hadden een goed inkomen en een koophuis, de vaste lasten pas je dan niet zomaar aan.

Maar ook het aanpassen van je variabele uitgaven is moeilijk. Je bent vaak jaren gewend op een bepaalde manier te leven, hebt bepaalde gewoonten aangenomen. Die gewoonten doorbreken doe je niet zomaar. Het is net zo moeilijk als stoppen met roken, diëten etc. Wellicht heb je er dan een beter beeld bij.

Ik weet het uit eigen ervaring. In je gedachten heb je zoveel “nodig” en je brein heeft de neiging lekker met je mee te denken in argumenten waarom je dat dan nodig hebt. Probeer dat maar eens te doorbreken. In een tijd dat je hoofd ook nog naar andere dingen staat; je gezondheid, een scheiding, je werk kwijt. Want dit soort “events” zijn vaak de oorzaak van de problemen.

Je hersenen hebben een bepaalde bandbreedte en wanneer die bandbreedte voornamelijk bezet is door de problemen met je gezondheid of het regelen en verwerken van een scheiding is er geen ruimte meer om te werken aan je financiële situatie. (lees ook de blog schaarste hier)

Dit alles staat nog los van het feit dat de meeste mensen nooit geleerd hebben hoe met geld om te gaan. De meeste mensen doen maar wat. Plus het feit dat des te meer je verdient, des te minder mensen bijhouden wat ze uitgeven. Als je niet weet waar je geld heen ging is het ook heel moeilijk aanpassen.

Oftewel; probeer in ieder geval een buffer op te bouwen en niet op het maximale van je inkomsten te leven. Gebeuren er gekke dingen in je leven waardoor je financiën onder sneeuwen? Wacht niet, maar vraag gelijk om hulp!