(Dit is een voorbeeld van een blog die in een personeelsblad of intranet geplaatst kan worden voor de werknemers. Een manier om het taboe te doorbreken. interesse? Neem contact op.
Het is alweer een tijd geleden dat ik mijn uitgaven sterk heb terug gebracht.
Ik was eigenlijk alweer vergeten hoe moeilijk dat toen was omdat ik zo enorm blij ben met het resultaat.
Bijvoorbeeld hoe je vergeet dat het best lastig was je rijbewijs te halen, maar hoe blij je bent dat je hem nu hebt. Iets waar je je een tijd heel erg voor hebt moeten inspannen en geld aan hebt moeten besteden maar waar je nu de rest van je leven profijt voor hebt.
Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om het makkelijker te maken.
Het begint met ontevredenheid. Je hebt een probleem. het lukt niet om te sparen of je komt elke mand zelfs geld tekort.
Toegeven dat je een probleem hebt is vaak al lastig, maar wel noodzakelijk. Stap 2 is hulp zoeken. Denk je; ik weet het allemaal wel? Prima, maar je huidige situatie bewijst dat je het niet alleen kunt. Als dat wel zo was geweest had je geen probleem op dit moment.
Volgende stap is je doel stellen. Elke maand rondkomen, een bedrag sparen per maand. Wat wordt jouw doel?
Ok; probleem, oplossing, doel, hulp. En starten maar.
Meten is weten. Daarom aan het begin een meetmoment en daarna elke week.
Tot zover het makkelijke gedeelte. Al is toegeven dat je een probleem hebt soms ook lastig. Liever laten we struisvogelgedrag zien waarbij we onze kop in het zand steken. Probleem? Nee hoor, ik heb geen probleem. Ik red het toch nog elke maand. Ja, de spaarrekening is leeg en soms red ik het maar net, maar dat komt goed!
Het moeilijkste is het elke dag volhouden. Je moet op een dag vele keuzes maken op het gebied van geld en eten. Wanneer je rookt of drinkt kun je stoppen. Maar je kunt nooit helemaal stoppen met geld uit geven of eten. Nee, dan moet je elke dag de juiste keuzes maken. Je moet ook weten wat de juiste keuze is.
Weet je dat je brein al voordat jij je ergens bewust van bent een keuze maakt? En je brein keuzes maakt op basis van ervaringen uit het verleden? Is jouw standaard reactie op vrijdagavond dat je te moe bent om te koken en dan maar pizza besteld? Dan is het heel erg moeilijk vandaag een andere keuze te maken.
Tja, dan is het dus eigenlijk niet te doen. Of toch wel?
Het kan wel. Wat kun je doen?
Des te meer je toepast des te sneller je leert!
1. Beslissingen uitstellen
Ja, ik koop nu die mooie jas. Hij is in de uitverkoop en ik heb hem nodig. Past perfect bij die nieuwe schoenen. STOP! Neem 48 uur bedenktijd. Wil je hem dan nog steeds EN laat je financiële situatie het toe? Dan kun je hem ophalen. Nee, niet eerst meenemen want je kunt hem altijd nog terugbrengen. Dat doe je toch niet. Wees eerlijk.
2. Beslissingen afstemmen met iemand anders
Jouw brein is ingesteld op wat jij gewend bent. Jij vind de aankoop van die schoenen die nu dik in de aanbieding zijn een heel goed idee. Een buddy kan jou hierbij helpen. Zoek wel iemand die niet exact hetzelfde als jij is.
Zoek een buddy en vraag;
Jij: Is het verstandig om nu die schoenen te kopen die ik al tijden wil hebben? Ze zijn dik in de aanbieding.
Buddy: hoeveel geld staat er nu op je rekening?
Jij: Geen idee, zal eens kijken. Oe, sta al een paar honderd in de min.
Buddy: Dan is het dus niet verstandig.
3. Wees niet te streng
Ik mag geen geld meer uitgeven of niet meer snoepen. Heel veel mensen zijn heel streng voor zichzelf. Ineens mag niets meer. Dat ga je niet volhouden. Al is het alleen maar zodat je je focus naar datgene toebrengt. Denk NIET aan een gele krokodil. Waar denk je aan….? Juist.
Je mag juist heel veel. Richt je op wat WEL mag.
4. Blijf uit de buurt van verleiding
De stad in gaan terwijl je geen geld hebt is natuurlijk vragen om problemen. Net als een (koel)kast vol lekkers wanneer je wilt afvallen. Waar zit jouw valkuil? Werk daar omheen. Bestel je elke vrijdag pizza maar past dat nu niet in je budget? Zorg er dan voor dat je wat anders regelt voor die vrijdag. Je partner die kookt, een makkelijke salade, een pizza uit de supermarkt. Er zijn opties genoeg.
5. Duidelijkheid
Wat is goed en wat niet? Je moet weten wat wel en niet kan. De manier hiervoor is budgetteren. Hoeveel geld mag je aan wat uitgeven? Wanneer je dit niet weet gaat het gegarandeerd mis.
Ofwel, ik mag deze maand € 300,- uitgeven aan boodschappen enz.
6. Vier je successen
Eerst meten; Is het je gelukt deze week binnen je budget te blijven? Top, gefeliciteerd. Dat is een feestje waard. Dat kan je favoriete serie kijken zijn of een lekker bad. Probeer de beloning niet om geld te laten draaien. Dat koppelt je brein geld uitgeven aan plezier terwijl er nog veel meer zaken zijn die je plezier brengen.
Het lijkt misschien veel werk, maar net als met je rijbewijs halen; Je hebt er je hele leven lang profijt van. Al snel herprogrammeer je je brein en kun je zelf de juiste keuzes maken.
Recente reacties