fbpx

Een budgetcoach inhuren voor de werknemers. Wat kost dat wel niet?

Ja, dat kost geld. Afhankelijk van de situatie een paar honderd tot een paar duizend euro. (Al is er ook een goedkoper alternatief wanneer je het preventief inzet. Lees hier meer.)

Maar wat kost dat wel niet is niet de enige vraag die je je als werkgever moet stellen.
Zoals bij elke investering stel je jezelf ook de vraag; wat levert het op?

Alleen wanneer je antwoord hebt op beide vragen kun je een goede overweging maken.

De baten moeten de lasten natuurlijk overstijgen.

 

De baten van een budgetcoach inschakelen voor de werknemers zijn de meeste werkgevers niet duidelijk. Vanuit mijn ervaring benoem ik de 3 belangrijksten.

 

 1. Je brengt het ziekteverzuim terug
  1 op de 6 verzuimgevallen heeft eigenlijk als oorzaak financiële zorgen becijferde arbodienst Capabilty recent in een onderzoek op basis van 2600 eigen dossiers. Regelmatig ontaardt dit ook in langdurig verzuim. Een zieke werknemer kost je als werkgever gemiddeld € 250,- per dag. Zijn er nu 1000 ziektedagen per jaar en je kunt 166 dagen voorkomen?
  166 dagen x € 250,- is € 500,- per jaar!

 

 1. Je brengt de productiviteit omhoog
  Wanneer geldzorgen de gedachten van je werknemer in beslag nemen merk je dat ook op de werkvloer. We hebben nu eenmaal maar een beperkte bandbreedte in onze hersenen. De snelheid waarmee een persoon werkt daalt en hij maakt meer fouten.
  Daarnaast zijn veel schuldeisers alleen overdag bereikbaar. Er zal dus onder werktijd gebeld moeten worden met schuldeisers.
  De kans is ook aanwezig dat de houding en gedrag van de medewerker met financiële problemen zijn effect heeft op de gehele werksfeer en daarmee ook de productiviteit van anderen

 

 1. Je verhoogt de klanttevredenheid
  Medewerkerstevredenheid leidt tot klanttevredenheid blijkt uit meerdere studies.
  Tevreden medewerkers hebben relatief veel energie en drive om goede service te leveren. Ook hebben tevreden medewerkers voldoende “emotionele capaciteiten” om empathie, respect en focus te leveren. Hiernaast zorgt tevredenheid onder medewerkers ook voor minder ziekteverzuim. Ook hebben tevreden medewerkers een beter werkmoraal dan ontevreden medewerkers, dit zorgt voor verhoogde productiviteit.
  Alle bovenstaande geldt niet voor een werknemer wiens gedachten opgenomen worden door financiële zorgen.

 

Ben je ervan overtuigd dat de baten hoger zijn dan de lasten? Ik wel namelijk. Ik maak het elke dag mee.

Maar hoe ga je het nu aanpakken? Hoe zorg je dat je op de hoogte bent van de financiële problemen van je werknemer? Hoe zorg je er vervolgens voor dat hij hulp aanneemt? lees de blog hier of....

Vraag hier het gratis E-book “99 dingen die je moet weten over werknemers met financiële problemen aan” of neem contact op. Dan gaan we samen aan de slag.