Het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid zet zich ook in om de schuldenproblematiek in Nederland aan te pakken. Onlangs was ik bij de presentatie van een onderzoek over schulden. Hierbij was ook iemand aanwezig van het ministerie. Het ministerie had namelijk het onderzoek gesubsidieerd. We mochten vragen stellen en ze vertelde over waar het ministerie momenteel mee bezig is. Dit deel ik graag met jullie.
Moratorium
Een adempauze voor mensen in de schulden. Treed per 1 januari 2017 in werking. Mensen met hoge schulden krijgen maximaal zes maanden de tijd om grip te krijgen op hun financiële situatie. In die periode ontvangen ze geen brieven van deurwaarders, telefoontjes van schuldeisers of aanmaningen van de Belastingdienst.
Vereenvoudiging beslagvrije voet
De berekening van de beslagvrije voet is nu best moeilijk. Helaas komt het vaak voor dat mensen onder deze beslagvrije voet komen wat de situatie alleen nog maar verslechterd. Deze wet is nog niet door de kamers, het doel is dit wel nog voor de verkiezingen in maart 2017 door de 2e kamer te krijgen. Aangezien daarna enkele weken tot maanden in beslag genomen wordt door het formeren van een nieuwe coalitie.
Geen verrekening meer van de toeslagen
Vaak is het verrekenen van de toeslagen een oorzaak dat de mensen onder de beslagvrije voet komen. Met alle gevolgen van dien. Het ministerie wil dat deze verrekening verboden wordt. Er ligt nog geen nieuwe wetgeving klaar dus het kan nog enige tijd duren voordat hier daadwerkelijk verandering in komt.
Toeslagen geen voorschot meer
Veel mensen komen in de problemen door het moeten terug betalen van toeslagen. Het ministerie wil daarom heel graag af van deze opzet. Wanneer je een bedrag van de Belastingdienst krijgt moet dat ook zijn waar je recht op hebt.
De kinderopvangtoeslag wordt vanaf 1 januari 2018 al aangepast. Het systeem wordt een stuk eenvoudiger. Ouders hebben alleen nog te maken met de kinderopvanginstelling. Nu moeten zij kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Dat is straks niet meer zo. De kinderopvangtoeslag vervalt. DUO gaat de overheidsbijdrage direct met de kinderopvanginstellingen verrekenen. Ouders hebben alleen nog te maken met DUO en hoeven niet zelf meer de overheidsbijdrage aan te vragen. Er zitten veel voordelen aan dit systeem. Betreft de huurtoeslag en de zorgtoeslag is het nog afwachten of en wat het nieuwe kabinet daar mee gaat doen.
Verbod op doorverkopen van schulden
Momenteel wordt er gehandeld in schulden. Op die manier dat het voor een bedrijf voordelig is zijn schulden te verkopen en het incassobureau vervolgens alles uit de kast haalt dat terug te verdienen. Dit levert onwenselijke situaties ook. Mede omdat de incassobranche geen gereguleerde branche is. Iedereen kan een incassobureau beginnen. Een verbod op doorverkopen van schulden is de wens van het ministerie, maar of dit mogelijk is, is de vraag.
Alle bovengenoemde zaken beperken het risico dat mensen in de financiële problemen komen én maken het makkelijker uit de problemen te komen. Nu maar hopen dat alles doorgang gaat vinden de komende jaren.
Recente reacties