fbpx

Ik merk dat er veel vragen leven bij werkgevers over werknemers met financiële problemen en het voorkomen daarvan. In dit blog beantwoord ik 7 vragen.

 

1. Moet ik een werknemer met financiële problemen helpen?
Nee, dat moet natuurlijk niet. Verstandig is het wel.
Waarom? Omdat de werknemer zijn problemen ook meeneemt naar het werk. Lees maar eens de blog “5 zaken die jouw klant merkt (wanneer je werknemer financiële problemen heeft)”. Deze vind je hier.

Daarnaast zijn er ook financiële gevolgen voor je bedrijf. Want wist je dat een werknemer met financiële problemen bijna € 13000,- per jaar kost? (Bron Nibud, op basis van een fulltime modaal inkomen)

2. Wat moet ik doen als de werknemer zegt dat het hem zelf wel lukt?
Allereerst moet je je bedenken dat de werknemer zich schaamt voor zijn situatie. Toegeven dat hij er zelf niet uit komt is een hele grote stap. Daarnaast onderschatten veel mensen met financiële problemen de omvang van het probleem. Daar schreef ik ook al over in het blog “Het komt wel goed.” Deze lees je hier.

 

3. Is het verstandig een lening of voorschot te verstrekken?
In de meeste gevallen niet. Het ontbreekt de meeste mensen met financiële problemen aan inzicht en overzicht. Ze dichten het ene gat met het andere. Een lening of voorschot is vaak slechts een tijdelijk oplossing. Het is beter om professionele hulp in te roepen en goed inzicht te krijgen in de situatie.

 

4. Wat kost professionele hulp inroepen?
Een budgetcoach inroepen kost geld. Dat houdt veel werkgevers tegen. Toch zijn de opbrengsten vele malen hoger dan de kosten. Want wist je dat een werknemer met financiële problemen bijna € 13000,- per jaar kost? (op basis van een fulltime modaal inkomen) Dat kost een budgetcoach zeker weten niet. Meer hier over lees je in de blog hier.

5.De kredietbank of gemeente helpt toch gratis bij financiële problemen?
Dat klopt. Maar daar zitten wel een aantal haken en ogen aan. De drempel is heel erg hoog, mensen gaan meestal niet graag naar de gemeente. Ook is er sprake van een hoge werkdruk bij de gemeente en er kan er niet altijd even snel geschakeld worden. Daarnaasr wordt er nog best veel verwacht van de werknemer zelf, dit is niet altijd haalbaar en zorgt er regelmatig voor dat de werknemer niet de hulp krijgt die hij nodig heeft. Afhankelijk van de gemeente is budgetbeheer vaak ook een belangrijk middel om werknemers te helpen. Maar niet iedereen wil de regie over zijn eigen geld verliezen. Dat is meestal ook helemaal niet nodig.
Een budgetcoach kan meedenken met de organisatie over beleid en implementatie betreft werknemers met geldzorgen. Niet alleen reactief maar ook preventief. Een budgetcoach kan snel schakelen en staat dicht bij de werknemer en werkgever. De meesten kunnen ook trainingen verzorgen voor bijvoorbeeld leidinggevenden over het signalen en bespreekbaar maken van financiële zorgen bij werknemers.

6. Waarom doen andere bedrijven aan hulp bij financiële problemen?
Er zijn nogal wat verschillende redenen bij de verschillende werkgevers waar ik voor werk.
Het ene bedrijf doet het voornamelijk uit betrokkenheid bij de werknemer. Het andere bedrijf ziet het als zorgplicht. Weer een ander bedrijf vind het in een gezondheid/ vitaliteitsweek passen. (Financiële gezondheid is minstens zo belangrijk als “echte” gezondheid). De meeste van deze bedrijven vinden het gewoon bij goed werkgeverschap horen. Duurzame inzetbaarheid en uitval voor komen van toch al schaars personeel zijn ook belangrijke redenen.

7. Wat kan ik doen aan preventie?
Vaak wordt het woord preventie gebruikt in de zin van preventie van het belanden in de schuldsanering. Maar dan zijn de schulden al heel hoog opgelopen en zitten mensen vaak al jaren in de problemen. Ik zie preventie anders. We moeten voorkomen dat iemand überhaupt in de financiële problemen komt. Ik schreef er deze blog over

 

Heb jij een vraag over werknemers met financiële problemen? Mail de vraag aan info@cijfersencenten.nl en vraag hier het gratis E-book “Werknemers met financiële problemen” aan.